10 tänkvärdheter vid produktion av en ny hemsida.

Varje dag produceras ett antal (jättemånga) nya hemsidor och digitala tjänster runt om i världen. I september 2014 var antalet siter uppe i en miljard. Den första siten i världen gjordes 1991. Bara en sådan sak. Men vad är det egentligen man ska tänka på när man väl initierat arbetet med att ta fram en ny hemsida? Nedan kan du läsa om några av de mer elementära delarna att tänka på. 

Vy dator

1. Snåla inte när du förser dig med en ny hemsida. Det är av yttersta vikt att den är ”up to date” och säkrad mot intrång. Sedermera ska ju sidan vara snygg också. Icke att förglömma.

2. Glöm aldrig vem målgruppen är för din sida. Vad du tycker ser bra ut kanske inte korrelerar med vad din målgrupp uppskattar. Kill your darlings!

3. Gör det enkelt för besökaren att kontakta dig genom din site. Detta gör du enklast genom synliga knappar.

4. Använd dig av färger och typsnitt som inte stör besökaren. För mycket fragmenterat material förvillar.

5. Du bör alltid ha MINST 250 ord per sida på siten. Detta ackompanjerat av 1-4 bilder samt nyckelord.

6. Använd tjänster som kan gradera dina nyckelord och hjälpa dig till att få din text optimerad för just din besökare. Tjänsten Google Adwords är en bra början. Här kan du dessutom köpa annonser för att synas än mer, när dina sökord används i Googles sökfunktion.

7. Gör din hemsida responsiv! Vi kan inte betona detta tillräckligt. Google använder din sites optimering för mobil/platta när den ska gradera samt placera dig i sökresultaten.

digital choklad hemsida

8. Implementera Google Analytics för hemsidan. Detta för att få insikt i vem dina besökare är. Hur de tar sig till din site samt vilka sidor som appellerar mest för densamma. Google Analytics kan ge dig den mest basala informationen du behöver, men kan också agera djuplodande analysverktyg.

9. Testa din sites snabbhet. Ingenting irriterar en besökare mer än att det tar för lång tid att ladda din sida. Om du vill testa din hemsidas prestanda kan du göra det med något av de många webbaserade verktyg som finns, till exempel GTMetrix.

Har ni tankar eller frågor om er nuvarande eller kommande hemsida, tveka då inte att höra av er!