3 strategier för att marknadsföra ett ”tråkigt” varumärke med smart webb-design.

Att ”branda” en produkt eller tjänst som inte är så väldigt spännande har sina utmaningar. Sektorer likt bank och försäkringsbranschen gör sällan att det kreativa teamet skriker av upphetsning. Trots detta har många ”tråkiga” varumärken hittat sätt att designmässigt maximera sin digitala kommunikation. Varumärkesstrategi och webbdesign har som oftast nyckelroller i denna framgång. Med detta i åtanke har vi därför listat tre viktiga designstrategier för att effektivt marknadsföra en ”tråkig” produkt eller tjänst på nätet.


1. Ren och prydlig design

Vi förespråkar inte strikt minimalism där det inte passar sig. Det ska dock sägas att många företag ofta försöker klämma in för mycket information på en och samma gång. Ofta överbelamrar man sin hemsida med innehåll för att täcka in alla möjliga och omöjliga områden.

Det är fullt förståeligt att man vill ha med ALLT så gott det går. Det finns en naturlig rädsla för att den potentiella konsumenten inte kommer att stanna kvar på sidan om man inte berättar hela sin historia direkt. I många fall fungerar dock besökaren på ett helt annat sätt. Med rätt placerad och uttänkt tagline, bild eller designrelaterad stämning, kommer den potentiella kunden dyka djupare ner i innehållet på egen hand. Framgångsreceptet med detta tillvägagångssätt är ”skala av för att förstärka.”

Simple Bank har tagit sitt namn bokstavligt och gjort sin hemsida ren, varm och distinkt. Den talar väldigt tydligt till de potentiella bankkundernas egna behov, snarare än bankens. Man har använt sig av ett kvalitativt fotografi, handgjorda typsnitt, samt enkla ”call to action-knappar”. Allt detta för att engagera samt entusiasmera sin publik. Med denna mer ”lifestyle”-orienterade approach till sin marknadsföring slår banken ann en helt annan ton än den som generellt används inom bankväsendet.

simple

Integrated Podiatry Clinic struntar blankt i den standardiserade strategi som de flesta företag inom medicin använder sig av och visar istället upp den potentiella skönheten i den mänskliga foten. Detta i symbios med en smart och djärv uppmaning att ”sätta dina fötter i goda händer.”

fotter

Övervägande: Hur mycket information behöver du egentligen dela med dig av initialt? Kanske är det bättre att locka in kunder/besökare med små, genomtänkta strategier.


2. Färre val

Många varumärken och dess hemsidor är väldigt bra på att ge dig som besökare mängder av valmöjligheter. Ibland kan dessa valmöjligheter vara en aning överväldigande vilket inte sällan kan innebära att användarupplevelsen skadar varumärket. Om du har en specifik väg du vill att användaren ska följa, designa då därefter. Att förse besökaren med alltför många navigationsval kan slå tillbaka och innebära att den potentiella kunden lämnar din hemsida, innan du ens hunnit informera om dina produkter eller tjänster.

Oscar sjukförsäkringar minimerar huvudnavigeringsfältet till en expanderbar meny och fokuserar användarens uppmärksamhet direkt på en tydlig introduktion och ”få din offert”-uppmaning. Scrollningen nedåt avslöjar mer information, men många användare kommer att uppskatta det fokus och klarhet det finns i sidhuvudets budskap.

oscar

Övervägande: Presenterar du för många val? Hur kan du begränsa beslutsfattandet för besökaren för att uppnå en förbättrad användarupplevelsen?


3. Överraska med rörlig bild

Video och animeringar kan berätta varumärkets historia och skapa stämning på ett omedelbart och övertygande sätt. Dynamiskt innehåll av något slag hjälper nästan alltid en annars kanske statisk produkt eller varumärke att kännas aktuell och relevant. Videor är mer populära än någonsin och möjliggör för till exempel produktdemonstrationer eller engagerande berättande. Den virala potentialen ökar dessutom med någon form av rörlig bild.

Vi skulle inte nödvändigtvis förvänta oss att se en smart videosekvens på en städnings-webbplats, men det är precis vad vi får från brittiska Eagle Clean. Det är ett överraskande och humoristiskt tillägg till vad som annars kunde ha varit tråkig information om professionella städtjänster.

 

ACME:s webbplats upplevs väldigt lite som en ordinär webbplats, utan mer som en filmisk berättelse. Denna upplevelse korrelerar egentligen dåligt med det man marknadsför. Men herregud, till och med vi blir sugna på att förkovra oss mer i ”logistik och distribution”, ”industriell automation” och ”pneumatiska vakuum-manipulatorer.”

acme

Övervägande: Hur kan din organisation implementera video och/eller dynamiska designobjekt för att berätta en produkthistoria på ett smart och övertygande sätt?