Anna Bylund från SVT framtidsspanar
Ålder: 32 år
Befattning: Tv-producent på SVT Malmö. Jobbar framförallt med barnprogram som till exempel Sommarlov. Har också producerat Musikhjälpen från Linköping & Uppsala. Älskar live, interaktivitet och en riktigt bra historia!
Vi måste lyssna, lära oss, och vara snabba och acceptera att vi inte har alla svar. Vi lär oss hela tiden! Och det är väldigt roligt att det är så!
Skulle du kunna göra en framtidsspaning som anbelangar ditt arbetsfält utifrån en digital eller teknisk kontext?
-Vi är ju just nu inne i en otroligt spännande tid där många tittar mer på rörlig bild än någonsin, men vi tittar på den på nya ställen. Vi tittar utan ljud på väg till jobbet och utan att vända skärmen och vi tittar på playtjänster fast i gammel-tvn. Det skapar nya förutsättningar för oss som jobbar med tv och med public service. Men mitt jobb är fortfarande detsamma; att berätta riktigt bra historier som berör, få folk att skratta, tänka eller drömma sig bort. Det kommer vi fortsätta göra men förmodligen så småningom i en värld utan tablåer. Det finns två bra saker i detta. Det ena är att i den världen finns det ”only killers, no fillers”. Vilket betyder att vi inte behöver fylla en tablå, utan kan satsa krutet på vissa program. Det kommer också innebära att vi måste titta på nya sätt att nå ut så att publiken hittar programmen de kommer gilla. Det andra tar jag från en föreläsning som jag var på för längesen där en person sa att i den nya världen vinner inte de starkaste, utan de mest förändringsbenägna. Vi måste lyssna, lära oss och vara snabba och acceptera att vi inte har alla svar. Vi lär oss hela tiden! Och det är väldigt roligt att det är så!
Vad talar emot denna spaning?
-Det helt tablå-lösa tittandet är fortfarande en bit bort. Många tittar fortfarande väldigt mycket på klassisk broadcast-tv i sina tv-apparater. Och bolag som Vice, som ju ändå måste ses som hyfsat nya på rörlig bild-sidan, väljer att starta en riktig traditionell kanal med argumentet att det fortfarande är där den största tittningen är och i deras fall därmed de största reklamintäkterna.
Det är inte bara vi som berättar för en passiv tittare. Den tiden är förbi. Det handlar om demokrati och det är otroligt roligt att få göra tv i en tid där vi har alla möjligheter att prata med vår publik.
Hur hoppas du din bransch utvecklas under de närmsta 10 åren?
-2015 var på många sätt ett helt förfärligt år där många av oss kände stor oro över läget i världen, över mänskligt lidande på så många platser, och otillräcklighet kring våra egna roller i det och tankar om hur framtiden ska bli. Journalistiken och berättandet spelar en viktig roll och kommer så fortsättningsvis att göra för att bredda världen och kring vilka som hörs och syns i de berättelser vi berättar. Diskussionen kring detta kommer att fortsätta och den är viktig. Jag hoppas att SVT under de närmsta 10 åren fortsätter att göra program med hög trovärdighet som både kan sprida hopp och nya insikter. Att vi levererar nyheter från hela världen och att vi blir ännu bättre på att vara relevanta för alla och att vi finns där tittarna vill ta del av oss. Att det är enkelt att göra sin röst hörd i SVTs program, att interaktiviteten är självklar. Det är inte bara vi som berättar för en passiv tittare. Den tiden är förbi. Det handlar om demokrati och det är otroligt roligt att få göra tv i en tid där vi har alla möjligheter att prata med vår publik.
Finns det någon specifik person eller opinionsbildare du vänder dig till eller läser för att få inspiration inom ditt fält? Varför just denna person?
-Jag lyssnar alltid på Medierna i P1 som är ett radioprogram om veckans medienyheter. Där får en lyssna på en massa intressanta grejer. Producenten och programledaren Ylva Hällen är förutom en nära vän, alltid en källa till inspiration. Hon bryter ständigt ny mark i interaktivt berättande och gör det nåt så djävulskt bra tycker jag! Alltid på riktig och äkta med tittaren i fokus. Hennes viktigaste råd är att inte vara lat. Att fortsätta att testa, prova, ändra och låta sig drivas av lust och passion och inte kompromissa bort en vision! Sen tycker jag att radiojournalisten Måns Mosesson är en av Sveriges bästa berättare och jag inspireras av hans sätt att berätta och med nyfikenhet, respekt och öppenhet möta människor på riktigt. Han berättar om Sverige idag på ett sätt som alltid berör mig!