Filip Åkerblom från Lilla Kafferosteriet framtidsspanar

Filip Åkerblom Lilla Kafferosteriet

 

 

 

Namn: Filip Åkerblom

Ålder: 38

Befattning: VD Lilla Kafferosteriet (Rosteri & Kaféverksamhet grundat i Malmö 2006)

 

 

 

 

Skulle du kunna göra en framtidsspaning som anbelangar ditt arbetsfält utifrån en digital eller teknisk kontext? 
– Kafferosteri är en konservativ bransch som tidigare gick som lärlingsyrke med lång praktisk träning. Idag har det gått över mer till att bli en samhällshobby. Kunskapen skaffas till större del genom digitala medier.

Dagens teknik gör det dessutom möjligt att automatisera och lagra processer digitalt. Detta gör det möjligt att i framtiden optimera och effektivisera produktionen inom kafferostning. Stordrivna arbetsprocesser som ”Lean” sipprar ner från storindustrin till den småskaliga produktionen med hjälp av den digitala infrastrukturen som byggts upp kring kafferostningens produktionsverktyg. Detta gör att den småskaliga industrin snabbt blir konkurrenskraftig mot de större.

Vad talar emot denna spaning?
– Att större företag köper upp mindre aktörer för att hindra utveckling samt att ta marknadsandelar. Eller att hobbyintresset inte utvecklas längre och egenintresset tar slut.

”Precis som vin har utvecklats från att konsumeras enkom som rött eller vitt till att vi idag vet vilka druvsorter från vilka länder vi gillar, har kaffet exakt samma potential..”

Hur hoppas du din bransch utvecklas under de närmsta 10 åren?
-Att tillväxten hos Svenska småskaliga produktionsföretag ökar i takt med att intresset för svensktillverkade varor i handeln med fokus på hållbarhet ökar. Precis som vin har utvecklats från att konsumeras enkom som rött eller vitt till att vi idag vet vilka druvsorter från vilka länder vi gillar, har kaffet exakt samma potential. Jag hoppas därför på en ökad medvetenhet hos konsumenten med aktiva köpval, där varje medvetet val blir till en lyckad smakupplevelse med etisk och ekologisk närvaro. Vad gäller livsmedel ser jag därför att utvecklingen går från att konsumera varumärken, till att konsumera kvalitativa smakval som vi betalar ett premium-pris för som motsvarar framställningskostnaden.

Finns det någon specifik person eller opinionsbildare du vänder dig till eller läser för att få inspiration inom ditt fält? Varför just denna person?
– Sociala medier är den största kunskapskällan där olika marknader i världen visar upp vilka satsningar som funkar. En mix av kunskap från branschföreningar, akademiska avhandlingar samt internationella workshops gör det möjligt att driva branschen framåt. De internationella mästerskap som hålls hjälper också till att skapa nya standarder och trender.

Om du vill besöka Filips kafé eller veta mer om Kafferosteriet kan du surfa in på www.lillakafferosteriet.se/