HTML5 och Asterisk – telefoni direkt i webbläsaren

I princip har principen för telefoni inte förändrats sedan telefonen uppfanns. Det fortsätter vara ett av våra viktigaste sätt att kommunicera. De tekniska möjligheterna ökar dock snabbt, idag går det att sköta samtal över internet och ha videomöten via tjänster som Skype. Standarden för HTML5 eliminerar behovet av extra programvara, nu går det utmärkt att ringa upp varandra med enbart en webbläsare och en internetuppkoppling.

Merparten av alla företag är idag beroende av en eller annan form av telfoniväxel. Lösningen har ofta varit komplicerade och dyra hårdvaruväxlar eller lösningar från telefonoperatören med begränsad användarvänlighet och dyra abonnemang. Samtidigt har de flesta företag också interna nätverk och datorer med tillgång till internet – en outnyttjad infrastruktur för telefoni. Här finns stor potential för skräddarsydda system. I kombination med en mjukvaruväxel på en intern eller extern server kan mycket kompetenta telefonilösningar tas fram, betydligt billigare än motsvarande hårdvarubaserade system. Allt utan krånglig konfiguration på klientdatorerna eller några stora hårdvaruinvesteringar.

Att kombinera webb och telefoni ger många spännande möjligheter. Tänk dig till exempel följande scenario: en kundtjänst får en stor spik i antalet samtal. Automatiska mail och sms skickas ut till extrapersonal som via sin dator och internetuppkoppling kan logga in och hjälpa till med de inkommande samtalen på distans – allt utan någon extra programvara. Inspelade samtal kan automatiskt e-postas till kunden efter avslutat samtal för att minska antalet oklarheter eller framtida tvister. Olika scheman för IVR (Interactive Voice Response) kan schemaläggas och ställas på eller av direkt från en webbläsare. När kontoret stänger för dagen kan statistik automatiskt mailas till ansvariga som kan följa upp resultatet. Den enda hårdvara som behövs är en server och headset till datorerna.

Detta är bara att skrapa på ytan av vad som är möjligt med en webbaserade system och Asterisk som mjukvaruväxel. Kontakta oss gärna så kan vi berätta mer!