Hur mycket betyder texten på hemsidan?

Ett kort svar är, mycket. Det finns många poänger med att slipa lite extra på texter och formuleringar på sin hemsida.

Två grundläggande tips är att kontrollera stavningen och undvika särskrivningar. Och hur undviker man särskrivningar kanske du undrar? (stavfelen kan ju ordbehandlingsprogrammet hitta) Det finns en väldigt enkel regel: en grej – ett ord. Ett exempel är herrcykel. En herrcykel är en grej, alltså ska herr och cykel sitta ihop.

Förutom dessa grundläggande saker så bör man tänka på vem man skriver för. Det är sällan en god idé att skriva en text enbart för att hamna högre i sökmotorresultaten. En text full av upprepningar och ord som man tänker sig borde vara mumma för Google blir kanske i själva verket avskräckande för en mänsklig läsare. Regeln är att skriva så att målgruppen faktiskt tycker det är intressant. Det kommer ge resultat i längden, även på sökmotorerna. I takt med att folk uppskattar texten får den spridning, länkar till den och tipsar om den. Och så har man per automatik hamnat högre i sökresultatet.

Ytterligare ett tips är att fatta sig kort. Ofta kan man krympa ner stora textstycken till något lite kortare, mer kärnfullt. På webben är det uppskattat – det är få som vill läsa hela romaner på skärmen.