Tobias Sjölin från Boozt.com framtidsspanar.

Tobias SjölinNamn: Tobias Sjölin
Ålder: 37
Befattning: Project Director för platform team på Boozt.com. Har hand om alla större projekt som genomförs med fokus på det tekniska.

Boozt.com och Boozt Fashion är en fullservice e-handelsleverantör. Boozt.com har positionerat sig som en av de stora multibrand-butikerna på den skandinaviska marknaden de senaste åren medan Bzt Fashion levererar plattformslösningar inom e-handeln.

 

Skulle du kunna göra en framtidsspaning som anbelangar ditt arbetsfält utifrån en digital eller teknisk kontext?

Just inom e-handelsområdet händer det väldigt många saker och dessutom väldigt fort. Vad man kan se främst är den stora inriktningen mot mobila enheter. Många av de stora sociala medierna introducerar köpknappar överallt vilket gör att man kan handla ännu mer direkt i mobilen. Det sätter naturligtvis press på tekniken där betalmetoder anpassade för mobiltelefoner dyker upp i snabb takt (Apple Pay, Master Pass, MobilePay, Swish etc). Det som också kommer är den snabba utvecklingen inom logistiken. Det blir alltmer viktigt att skicka så snabbt som möjligt till kunden. Amazon kommer längre och längre med sina drönare och Bring har leverans direkt till din bil.

Vad talar emot denna spaning?

Just dessa två spaningar är rätt så säkert att de utvecklas i snabb takt. Det som kan kullkasta det hela är just den snabba utvecklingen. Det kanske inte är mobiler som är framtidens kanal. Google försökte ju med google glasses vilket inte tog fart men det kan vara att det kommer något nytt där man snabbt får vara med. Det följer samma principer ändå. E-handlare måste vara snabbfotade och följa med samtidigt som man har koll på sina försändelser.

”Jag ser nya saker/trender/produkter dyka upp varje månad som potentiellt kan kullkasta ens planer”.

Hur hoppas du din bransch utvecklas under de närmsta 10 åren?

10 år är en enorm tid inom e-handel. Jag ser nya saker/trender/produkter dyka upp varje månad som potentiellt kan kullkasta ens planer. Det jag hoppas och tror händer med e-handel inom 10 år är att den fortsätter att utvecklas och blir mer och mer en del i ens vardag. Du kommer att handla allting på nätet och få det hem levererat eftersom det blir smidigare. Det gäller matleveranser, ved, hushållsartiklar etc.

Finns det någon specifik person eller opinionsbildare du vänder dig till eller läser för att få inspiration inom ditt fält? Varför just denna person?

Nej det finns inte en enda person eller källa man kan vända sig till utan man måste samla in intryck från många olika håll och sen ta ut riktningen själv. Det är också viktigt att inte ägna sig åt navelskådning inom Sverige. Jag tittar gärna på hur de stora globala aktörerna gör och följer Amazon, Alibaba, Jet och deras utveckling och projekt. Det gäller sedan att ta de bästa bitarna och försöka applicera. Sedan måste man tänka nytt och våga ta egna vägar annars följer man bara efter andra. Det är viktigt att köra på det man tror på!